Warunki brzegowe Dirichleta i Neumanna

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

Warunki brzegowe Dirichleta i Neumanna

Post autor: karpiuch »

Mam kolejny problem, teraz z warunkami brzegowymi..
Otóż mam taki o to kwadrat:

Kod: Zaznacz cały

https://ibb.co/vkk90Xn


Treść zadania to: Zdefiniuj warunki brzegowe dla krawędzi kwadratu o boku 100 cm tak, aby zamodelować w jego wnętrzu wnętrzu (\(\displaystyle{ \mu= 1}\) ) jednorodne pole magnetostatyczne o natężeniu \(\displaystyle{ H = 10 000 A/M}\) i kierunku pokazanym na rysunku.

Otóż nawet nie wiem jak się za to zabrać, jest jeszcze drugie bardzo podobne
https: //imgur.com/a/CivaD6O
Treść: Zdefiniuj warunki brzegowe dla krawędzi kwadratu o boku 100 cm tak, aby zamodelować w jego wnętrzu wnętrzu (\(\displaystyle{ \mu= 1}\) ) jednorodne pole elektrostatyczne o natężeniu \(\displaystyle{ E = 100 V/M}\) I i kierunku pokazanym na rysunku.

Próbowałem czytać o tych warunkach brzegowych, zrozumiałem tylko, że przy pierwszym trzeba liczyć \(\displaystyle{ Ao}\) oraz \(\displaystyle{ Ht}\) - potencjał i natężenie pola magn. przy drugim \(\displaystyle{ U}\) oraz \(\displaystyle{ Dn}\) - indukcje elektr.

Natomiast nigdzie nie znalazłem sensownego wytłumaczenia jak to wyliczać sensownie..
Z góry dziękuję.

PS. przepraszam za linki, ale nie mogłem dodać więcej niż jeden, a img coś kłóci się z rozmiarem.
ODPOWIEDZ