Witam,
dostałem zadanie o treści: Co to jest transmitancja operatorowa ukł. dynamicznego? Znajdź transmitancję operatorową układu opisanego równaniem różniczkowym drugiego rzędu:
\(\displaystyle{ 2y'' - 2y' + 3y = 4x}\)
Rozumiem, że \(\displaystyle{ 4x}\) jest znaną mi funkcją, a działać mam tylko na \(\displaystyle{ y}\)?
Zacząć od
\(\displaystyle{ 2(s^{2}Y(s) - sY(0) - Y'(0)) - 2(sY(s) - Y(0)) + 3Y(s) = 4x}\)?
Czy w ogóle źle to rozumiem i od czego zacząć?
Transmitancja operatorowa równania różniczkowego
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Transmitancja operatorowa równania różniczkowego
To co piszesz jest w miarę poprawne, choć jest kilka błędów. Transmitancję definiuje się dla obiektów o zerowych warunkach początkowych (i oczywiście liniowych) dlatego \(\displaystyle{ y(0)=0}\) oraz \(\displaystyle{ y'(0)=0}\). Poza tym faktycznie \(\displaystyle{ 4x}\) można traktować jak znaną funkcję w kontekście układów dynamicznych jest to wejście układu lub wymuszenie jakie zadajesz na układ, czasem mówi się o pobudzeniu układu funkcją. Natomiast \(\displaystyle{ y}\) jest odpowiedzią układów na ów wymuszenie. Transmitancję definiuje się jako funkcję:
\(\displaystyle{ \mathcal{H}(s)= \frac{\mathcal{L}\left\{ \text{wyjście}\right\} }{\mathcal{L}\left\{ \text{wejście}\right\}}}\)
Transformując równanie (konstytutywne obiektu) stronami otrzymamy:
\(\displaystyle{ 2s^2Y-2sY+3Y= 4X}\)
zatem
\(\displaystyle{ Y(2s^2-2s+3)=4X}\)
więc
\(\displaystyle{ \mathcal{H}(s)= \frac{Y}{X}= \frac{4}{2s^2-2s+3}}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{H}(s)= \frac{\mathcal{L}\left\{ \text{wyjście}\right\} }{\mathcal{L}\left\{ \text{wejście}\right\}}}\)
Transformując równanie (konstytutywne obiektu) stronami otrzymamy:
\(\displaystyle{ 2s^2Y-2sY+3Y= 4X}\)
zatem
\(\displaystyle{ Y(2s^2-2s+3)=4X}\)
więc
\(\displaystyle{ \mathcal{H}(s)= \frac{Y}{X}= \frac{4}{2s^2-2s+3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Transmitancja operatorowa równania różniczkowego
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli przy wzorze
\(\displaystyle{ G(s) = \frac{U(s)}{X(s)}}\)
\(\displaystyle{ X(s) = 2s^{2} - 2s + 3}\), a \(\displaystyle{ U(s) = 4}\)?
I to jest już koniec obliczeń?
Czyli przy wzorze
\(\displaystyle{ G(s) = \frac{U(s)}{X(s)}}\)
\(\displaystyle{ X(s) = 2s^{2} - 2s + 3}\), a \(\displaystyle{ U(s) = 4}\)?
I to jest już koniec obliczeń?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy