Hej, czy ktoś mógłby mi pokazać jak to trzeba "ugryźć"?
a) \(\displaystyle{ 2y''= 3y^{2}}\) ,
\(\displaystyle{ y(-2)=y'(-2)=1}\)
b)\(\displaystyle{ xy''=2(x+y')}\) ,
\(\displaystyle{ y(1)=0, y'(1)=-1}\)
Dziękuję za pomoc
Równania różniczkowe rz II
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Równania różniczkowe rz II
Podstawienia:
a)
\(\displaystyle{ p(y)=y' \ \ \Rightarrow \ \ p'p=y''}\)
b)
\(\displaystyle{ q(x)=y' \ \ \Rightarrow \ \ q'=y''}\)
obniżają rząd równania.
a)
\(\displaystyle{ p(y)=y' \ \ \Rightarrow \ \ p'p=y''}\)
b)
\(\displaystyle{ q(x)=y' \ \ \Rightarrow \ \ q'=y''}\)
obniżają rząd równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2018, o 11:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Równania różniczkowe rz II
ok, doszłam do etapu gdzie \(\displaystyle{ p=y'= \frac{1}{2}y ^{3}+C}\)
Czy mogę/jak zastosować podstawienie w tym momencie, aby się pozbyć \(\displaystyle{ C}\)?
Czy mogę/jak zastosować podstawienie w tym momencie, aby się pozbyć \(\displaystyle{ C}\)?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Równania różniczkowe rz II
Moim zdaniem powinno być tak:
a)
\(\displaystyle{ 2pp'=3y^2\\
p^2=y^3+C\\
p= \sqrt{y^3+C} \\
y'=\sqrt{y^3+C}}\)
dla \(\displaystyle{ x=-2}\) równanie ma postać:
\(\displaystyle{ 1= \sqrt{1^3+C} \\
C=0}\)
Teraz rozwiązujesz łatwiejsze równanko:
\(\displaystyle{ y'=\sqrt{y^3}\\
\int_{}^{} y^ \frac{-3}{2} \mbox{d}y= \int_{}^{} \mbox{d}x}\)
a)
\(\displaystyle{ 2pp'=3y^2\\
p^2=y^3+C\\
p= \sqrt{y^3+C} \\
y'=\sqrt{y^3+C}}\)
dla \(\displaystyle{ x=-2}\) równanie ma postać:
\(\displaystyle{ 1= \sqrt{1^3+C} \\
C=0}\)
Teraz rozwiązujesz łatwiejsze równanko:
\(\displaystyle{ y'=\sqrt{y^3}\\
\int_{}^{} y^ \frac{-3}{2} \mbox{d}y= \int_{}^{} \mbox{d}x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2018, o 11:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Równania różniczkowe rz II
Racja, rozwiązując swoje wyszło mi inaczej bo zgubiłam to p obok p' dziękuję