Znaleźć rozwiązanie zagadnienia:
\(\displaystyle{ y''+3y'-10y=0}\)
\(\displaystyle{ y(1)=5,}\)
\(\displaystyle{ y'(1)=2}\)
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Jedyne co wiem to, że jest to zagadnienie Cauchy'ego. Niestety podobne tematy na forum mi nie pomogły.
Równianie różniczkowe jednorodne drugiego rzędu.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równianie różniczkowe jednorodne drugiego rzędu.
Wielomian charakterystyczny, potem pierwiastki tego wielomianu, potem rozwiązanie ogólne zgodnie ze schematem, potem rozwiązanie szczególne.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 gru 2016, o 14:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Re: Równianie różniczkowe jednorodne drugiego rzędu.
Mam wielomian:
\(\displaystyle{ m ^{2} +3m-10=0}\)
\(\displaystyle{ m _{1} = -5}\)
\(\displaystyle{ m _{2} = 2}\)
\(\displaystyle{ y=C _{1}e ^{-5x} + C _{2}e ^{2x}}\)
I teraz układ równań?
\(\displaystyle{ \begin{cases} y(1)=C _{1}e ^{-5} + C _{2}e ^{2} = 5 \\ y'(1)=-5C _{1}e ^{-5} + 2C _{2}e ^{2} = 2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ m ^{2} +3m-10=0}\)
\(\displaystyle{ m _{1} = -5}\)
\(\displaystyle{ m _{2} = 2}\)
\(\displaystyle{ y=C _{1}e ^{-5x} + C _{2}e ^{2x}}\)
I teraz układ równań?
\(\displaystyle{ \begin{cases} y(1)=C _{1}e ^{-5} + C _{2}e ^{2} = 5 \\ y'(1)=-5C _{1}e ^{-5} + 2C _{2}e ^{2} = 2 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2019, o 19:34 przez Raziel95, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy