Równanie drugiego stopnia

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Spwrt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 mar 2019, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Blachownia

Równanie drugiego stopnia

Post autor: Spwrt »

Witam.
Mam za zadanie przekształcić równanie drugiego stopnia:

\(\displaystyle{ \frac{\mbox{d^2}y}{ \mbox{d}t^2 }+ \frac{\mbox{d}y }{ \mbox{d}t} + 0.003 y^2 = 5}\)

do równoważnego układu równań pierwszego stopnia stosując podstawienie dla oryginalnej
funkcji \(\displaystyle{ y_1}\) oraz jej pierwszej pochodnej \(\displaystyle{ y_2}\).

Próbowałem podstawiać:

\(\displaystyle{ \frac{\mbox{d^2}y}{ \mbox{d}t^2} = 5 - \frac{\mbox{d}y }{ \mbox{d}t} - 0.003 y^2 \\
\frac{\mbox{d^2}y}{ \mbox{d}t^2} = 5 - y _{2} - 0.003 y _{1}^2}\)


Ale co dalej ??? Bardzo bym prosił o jakąś pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2019, o 13:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Studniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 12 mar 2018, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

Re: Równanie drugiego stopnia

Post autor: Studniek »

Ogólnie przy tego typu równaniach teoretycznie stosuje się podstawienie:
\(\displaystyle{ y'=u}\)
\(\displaystyle{ y''=\frac{\mbox{d}u }{ \mbox{d}y}\cdot u}\)
Wtedy otrzymujemy równanie stopnia pierwszego
\(\displaystyle{ \frac{\mbox{d}u }{ \mbox{d}y}\cdot u+u+0.003 y^{2}=5}\)
Ale muszę przyznać, że próbowałem to równanie rozwiązać i nie idzie mi za dobrze, więc może ktoś inny ma jeszcze jakiś pomysł lub widzi coś co przeoczyłem.
ODPOWIEDZ