Rozwiąż równanie

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ xy+x^2y'= \frac{1}{2-x}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ z=xy}\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: arek1357 »

I ja mam to rozwiązać ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: a4karo »

Jak pytasz, to daję Ci wskazówkę. Nie jest to na tyle skomplikowane zadanie, żeby chwalić się umiejętnością jego rozwiązania.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: arek1357 »

No nie jest skomplikowane , ale może ktoś rozwiązać , rzuciłem go jako odprysk a innego problemu, który rozwiązywałem a , że równanie wydało mi się ładne więc wrzuciłem.

Oryginalnie powinno wyglądać następująco:

\(\displaystyle{ xy'+x^2y''= \frac{1}{2-x}}\)

Celowo go uprościłem ponieważ w tym przypadku wychodzą funkcje specjalne, a ja chciałem oszczędzić to ludziom o słabych nerwach...
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kerajs »

arek1357 pisze:\(\displaystyle{ xy+x^2y'= \frac{1}{2-x}}\)
To równanie liniowe:
\(\displaystyle{ y'+ \frac{1}{x}y= \frac{1}{x^2(2-x)}}\)
o rozwiązaniu:
\(\displaystyle{ y= \frac{K}{x}+ \frac{1}{2x} \ln \left| \frac{x}{x-2}\right|}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: a4karo »

To jest proste całkowanie :

\(\displaystyle{ y+xy'=(xy) '=\frac{1 } {x(2-x)}}\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: arek1357 »

To może jeszcze zrobi ktoś w wersji Hard to równanie...

Ja tego nie mogę robić bo ja to zapodałem, więc niech inni się wykażą...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ z=y'}\) i jeszcze jedno całkowanie.
albanczyk123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdzieś
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: albanczyk123456 »

Równanie można też rozwiązać graficznie, szkicując wykres lewej i prawej strony równania.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: a4karo »

albanczyk123456 pisze:Równanie można też rozwiązać graficznie, szkicując wykres lewej i prawej strony równania.
Pokażesz?
albanczyk123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdzieś
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: albanczyk123456 »

a4karo, Tak.
Lewa strona to zwykła hiperbola. Prawą stronę interpretujmy jako wykres funkcji kwadratowej z parametrami \(\displaystyle{ y, y'}\). Punkty przecięcia to rozwiązania równania.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: arek1357 »

pokaż jak powiedział a4karo, ja dalej tego nie widzę , zaczyna się dziać coś ciekawego...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: a4karo »

albanczyk123456 pisze:a4karo, Tak.
Lewa strona to zwykła hiperbola. Prawą stronę interpretujmy jako wykres funkcji kwadratowej z parametrami \(\displaystyle{ y, y'}\). Punkty przecięcia to rozwiązania równania.
Myślę, że nie rozumiesz o co chodzi w zadaniu.
Szukamy niewiadomej funkcji \(\displaystyle{ y=y(x)}\), która wstawiona wraz z jej pochodną do równania zmienia je w tożsamość.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kerajs »

arek1357 pisze:To może jeszcze zrobi ktoś w wersji Hard to równanie...

Ja tego nie mogę robić bo ja to zapodałem, więc niech inni się wykażą...
Może tak:

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \left( \frac{K}{x}+ \frac{1}{2x} \ln \left| \frac{x}{x-2}\right|\right) \mbox{d}x =
K\ln \left| x\right|+ \frac{1}{2} \int_{}^{} \frac{\ln \left| x\right| }{x} \mbox{d}x - \frac{1}{2} \int_{}^{} \frac{\ln \left| x-2\right| }{x} \mbox{d}x =\\=K\ln \left| x\right|+ \frac{\ln^2\left| x\right| }{2}- \frac{1}{2}A(x) +C\\

A(x)= \int_{}^{}\frac{\ln (x-2)}{x} \mbox{d}x =\left[ x= -2t \right] = \int_{}^{}\frac{\ln \left| -2\right| +\ln \left| t+1\right| }{t} \mbox{d}t =\ln 2 \ln \left| t\right| + \int_{}^{} \frac{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^{n+1}t^n}{n} }{t} \mbox{d}t =\\=\ln 2 \ln \left| t\right| +\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^{n+1}t^n}{n^2}=\ln 2 \ln \left| \frac{x}{-2} \right| +\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^{n+1}(\frac{x}{-2})^n}{n^2}}\)
ODPOWIEDZ