równanie różniczkowe, rozwiązanie na przedziale

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Foxy gun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 31 maja 2018, o 11:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

równanie różniczkowe, rozwiązanie na przedziale

Post autor: Foxy gun »

1.Rozważmy zagadnienie\(\displaystyle{ x'(t)=[x(t)]^2 + t^2, x(0)=1}\)
Należy wskazać:
a)takie a>0, że równanie ma rozwiązanie na przedziale [0,a]
b)takie b>0, że równanie nie ma rozwiązania na przedziale [0,b]

2.Rozstrzygąć dla jakich wartości parametru a>0 zagadnienie \(\displaystyle{ x'(t)=[x(t)]^a,x(0)=0}\) ma więcej niż jedno rozwiązanie na przedziale [0,a]
ODPOWIEDZ