Obliczyć ekstremale funkcjonału

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Obliczyć ekstremale funkcjonału

Post autor: fluffiq »

\(\displaystyle{ \math{F}_{u} = \int_{a}^{b} u^{2} +2xuu' \mbox{d}x}\)

w zbiorze funkcji \(\displaystyle{ u \in \math{C}^{1} \left( \left[ a, b \rigtht] \right)}\) spełniających warunki

\(\displaystyle{ u(0) = A,u(b) =B.}\)

Korzystam z równania Eulera-Lagrange:
\(\displaystyle{ \frac{\dd}{\dd x} \left( \frac{ \partial L}{ \partial u'} \right) - \frac{ \partial L}{ \partial u} = 0}\)

\(\displaystyle{ \frac{ \partial L}{ \partial u} = 2u + 2xu'}\)

\(\displaystyle{ \frac{ \partial L}{ \partial u'} =2xu}\)

\(\displaystyle{ \frac{\dd}{\dd x} \left( \frac{ \partial L}{ \partial u'} \right) =2u}\)

\(\displaystyle{ 2xu' = 0}\)

\(\displaystyle{ xu' = 0}\)

\(\displaystyle{ u(x) = C_{1},}\) gdzie

\(\displaystyle{ C \in \mathbb{R}}\)

i warunek początkowy zadania jest spełniony. Prawda? Czy zrobiłem coś źle?
Ostatnio zmieniony 9 sty 2019, o 10:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ