rozwiązać metodą operatorową lub sprowadzając je do układów

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
goldernbringers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 sty 2019, o 23:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

rozwiązać metodą operatorową lub sprowadzając je do układów

Post autor: goldernbringers »

Rozwiązać metodą operatorową lub sprowadzając je do układów równań różniczkowych rzędu pierwszego w postaci normalnej.

\(\displaystyle{ \begin{cases} x''+6x-3y=\cos t\\ y'' - 2x +7y=3\cos t \end{cases}}\)

Wie ktoś jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 6 sty 2019, o 14:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

rozwiązać metodą operatorową lub sprowadzając je do układów

Post autor: janusz47 »

Wzór na transformatę pochodnej drugiego rzędu i transformaty sinusa oraz kosinusa.
goldernbringers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 sty 2019, o 23:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

rozwiązać metodą operatorową lub sprowadzając je do układów

Post autor: goldernbringers »

janusz47 pisze:Wzór na transformatę pochodnej drugiego rzędu i transformaty sinusa oraz kosinusa.
Proszę, mógłbyś to rozpisać jak by to wyglądało, bo nie za bardzo to widzę
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: rozwiązać metodą operatorową lub sprowadzając je do ukła

Post autor: janusz47 »

Masz tablice transformat przekształcenia Laplace'a?
ODPOWIEDZ