Witam, \(\displaystyle{ y''+y\tan(t)=e^t \quad y(0)=0 \quad y'(0)=0}\)
musze zbadać czy problem początkowy posiada rozwiązanie i czy rozwiązanie jest dokładnie jedno wykorzystując twierdzenie o istnieniu i jednoznaczności.
Mógłby mnie ktoś nakierować ?
Twierdzenie o istnieniu i jednoznaczności
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 2 mar 2018, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 3 razy
Twierdzenie o istnieniu i jednoznaczności
Ostatnio zmieniony 3 sty 2019, o 18:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Twierdzenie o istnieniu i jednoznaczności
Zacznij od zamiany równania drugiego rzędu na problem Cauchy'ego pierwszego rzędu (poprzez podstawienie \(\displaystyle{ y' = x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 2 mar 2018, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 3 razy
Twierdzenie o istnieniu i jednoznaczności
Zacząłem robić to zadanie i wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}
x_1'=x_2\\
x_2'=-\tan (t)x_1+e^t\\
x_1(0)=0\\
x_2(0)=0
\end{array} \right.}\)
Z twierdzenia o istnieniu i jednoznaczności wynika,ze problem początkowy posiada dokładnie jedno rozwiązanie \(\displaystyle{ x(t)}\)
na przedziale
\(\displaystyle{ \mathbb{I}=[-a,a]}\)
\(\displaystyle{ x_0(t)=x_0,\quad x_{n+1}(t)=x_0+\int_{t_0}^{t}f(s,x_n(s))ds}\)
\(\displaystyle{ \[ x_0(t)= \left| \begin{array}{cc}
0\\
0
\end{array} \right|.\]}\)
\(\displaystyle{ \[ x_1(t)= \left| \begin{array}{cc}
0\\
e^t-1
\end{array} \right|.\]}\)
\(\displaystyle{ q(t)=\tan (t) \Rightarrow \mathbb{D} \in \mathbb{R} \setminus \left\lbrace \frac{\pi}{2}+k\pi \quad :k\in \mathbb{Z}\right\rbrace}\)
\(\displaystyle{ g(t)=e^t \Rightarrow}\) ciągła na całym przedziale
Pytanie, czy jest to dobrze rozwiązane ?
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}
x_1'=x_2\\
x_2'=-\tan (t)x_1+e^t\\
x_1(0)=0\\
x_2(0)=0
\end{array} \right.}\)
Z twierdzenia o istnieniu i jednoznaczności wynika,ze problem początkowy posiada dokładnie jedno rozwiązanie \(\displaystyle{ x(t)}\)
na przedziale
\(\displaystyle{ \mathbb{I}=[-a,a]}\)
\(\displaystyle{ x_0(t)=x_0,\quad x_{n+1}(t)=x_0+\int_{t_0}^{t}f(s,x_n(s))ds}\)
\(\displaystyle{ \[ x_0(t)= \left| \begin{array}{cc}
0\\
0
\end{array} \right|.\]}\)
\(\displaystyle{ \[ x_1(t)= \left| \begin{array}{cc}
0\\
e^t-1
\end{array} \right|.\]}\)
\(\displaystyle{ q(t)=\tan (t) \Rightarrow \mathbb{D} \in \mathbb{R} \setminus \left\lbrace \frac{\pi}{2}+k\pi \quad :k\in \mathbb{Z}\right\rbrace}\)
\(\displaystyle{ g(t)=e^t \Rightarrow}\) ciągła na całym przedziale
Pytanie, czy jest to dobrze rozwiązane ?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2019, o 21:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach[latex] [/latex] . Nowa linia to \\. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Twierdzenie o istnieniu i jednoznaczności
Zamiana jest poprawna, ale dalej nie widzę jakiegokolwiek uzasadnienia, a jedynie ścianę znaczków.
Równanie sprowadziło się do zagadnienia Caychy'ego
\(\displaystyle{ \mathbf{x}'(t) = f(t, \mathbf{x}(t))}\)
z warunkiem \(\displaystyle{ \mathbf{x}(0) = \mathbf{0}}\), gdzie \(\displaystyle{ \mathbf{x} = (x_1, x_2)}\). Funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest zadana wzorem
\(\displaystyle{ f(t,\mathbf{x}) = \left( x_2, -\tg (t) x_1 + e^t \right)}\)
Powinieneś teraz sprawdzić, czy jest ona lokalnie lipschitzowska.
\(\displaystyle{ \| f(t, \mathbf{x}) - f(t,\mathbf{y}) \| = \left\| \left( x_2 - y_2, -\tg (t) x_1 + \tg(t) x_2 \right) \right\| = \left\| \left( x_2 - y_2, (x_2 - x_1) \tg(t) \right) \right\| = \ldots}\)
Równanie sprowadziło się do zagadnienia Caychy'ego
\(\displaystyle{ \mathbf{x}'(t) = f(t, \mathbf{x}(t))}\)
z warunkiem \(\displaystyle{ \mathbf{x}(0) = \mathbf{0}}\), gdzie \(\displaystyle{ \mathbf{x} = (x_1, x_2)}\). Funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest zadana wzorem
\(\displaystyle{ f(t,\mathbf{x}) = \left( x_2, -\tg (t) x_1 + e^t \right)}\)
Powinieneś teraz sprawdzić, czy jest ona lokalnie lipschitzowska.
\(\displaystyle{ \| f(t, \mathbf{x}) - f(t,\mathbf{y}) \| = \left\| \left( x_2 - y_2, -\tg (t) x_1 + \tg(t) x_2 \right) \right\| = \left\| \left( x_2 - y_2, (x_2 - x_1) \tg(t) \right) \right\| = \ldots}\)