Proszę o pomoc z następującym układem równań, który należy rozwiązać przy uzyciu transformaty Laplace'a:
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll} 2x' + y' -3x = 0 \\ x'' + y' -2y = e^{2t}, \quad x(0) = -1,\quad x'(0) = 1, \quad y(0) =0 \end{array} \right.}\)
Rozwiaz układ równan przy uzyciu transformaty Laplace'a
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Rozwiaz układ równan przy uzyciu transformaty Laplace'a
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\left(sL(x)-x(0) \right) +\left(sL(y)-y(0) \right)+3L(x)=0\\
\left(s^2L(x)-sx'(0)-x(0) \right) +\left(sL(y)-y(0) \right)-2L(y)= \frac{1}{s-2}
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\left(sL(x)+1 \right) +\left(sL(y)-0 \right)+3L(x)=0\\
\left(s^2L(x)-s+1 \right) +\left(sL(y)-0 \right)-2L(y)= \frac{1}{s-2}
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( 2s+3\right)L(x)+sL(y) =-2 \\ s^2L(x)+(s-2)L(y)=\frac{1}{s-2} +s-1 \end{cases}}\)
Dalej pewnie potrafisz.
\left(s^2L(x)-sx'(0)-x(0) \right) +\left(sL(y)-y(0) \right)-2L(y)= \frac{1}{s-2}
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\left(sL(x)+1 \right) +\left(sL(y)-0 \right)+3L(x)=0\\
\left(s^2L(x)-s+1 \right) +\left(sL(y)-0 \right)-2L(y)= \frac{1}{s-2}
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( 2s+3\right)L(x)+sL(y) =-2 \\ s^2L(x)+(s-2)L(y)=\frac{1}{s-2} +s-1 \end{cases}}\)
Dalej pewnie potrafisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 8 gru 2018, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Rozwiaz układ równan przy uzyciu transformaty Laplace'a
Właśnie nie bardzo :/
-- 5 sty 2019, o 16:41 --
Chyba sie troche bledy wkradły do tego rozwiazania-- 5 sty 2019, o 17:29 --Mógłbym prosić o pełne rozwiązanie, gdyż się trochę zakopałem z tym :/
-- 5 sty 2019, o 16:41 --
Chyba sie troche bledy wkradły do tego rozwiazania-- 5 sty 2019, o 17:29 --Mógłbym prosić o pełne rozwiązanie, gdyż się trochę zakopałem z tym :/
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Rozwiaz układ równan przy uzyciu transformaty Laplace'a
Wskaż je.michaljst pisze:Chyba sie troche bledy wkradły do tego rozwiazania
To jest zwykły układ równań liniowych z niewiadomymi L(x) i L(y). Ponieważ w podstawówce uczy się rozwiązywania takich układów (nawet kilkoma metodami) nie widzę powodu abyś tego nie umiał zrobić.michaljst pisze:Mógłbym prosić o pełne rozwiązanie, gdyż się trochę zakopałem z tym :/
Otrzymasz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} L(x)=f(s) \\ L(y)=g(s) \end{cases}}\)
a każde z tych równań pewnie umiesz rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 8 gru 2018, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Rozwiaz układ równan przy uzyciu transformaty Laplace'a
Błędny wzór na transformatę pochodnej II rzędu oraz w pierwszym równaniu przy 3x ma byc znak "-", ale już rozwiązane, dzięki!