Mam równanie i obliczam jego równanie jednorodne. Jak obliczyć równanie niejednorodne ?
\(\displaystyle{ t^{2}y'' + ty' + 4y =10t \\}\)
\(\displaystyle{ t^{2}y'' + ty' + 4y = 10t \\
t^{2}y'' + ty' - 4y = 0 \\
y=t^r\\
r(r-1)+r+4=0\\ r^2+4=0\\ r_1=0+i2 \vee r_2=0-i2\\ y_o=t^0\left( C_1 \sin 2\ln t +C_2 \cos 2\ln t \right) =C_1 \sin 2\ln t +C_2 \cos 2\ln t}\)
Prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku
Równanie niejednorodne
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Równanie niejednorodne
Ostatnio zmieniony 3 sty 2019, o 17:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Równanie niejednorodne
Proponuję zmienić kolejność podejścia do tego problemu. Podstawieniem \(\displaystyle{ t=e^x}\) sprowadzisz to równanie do
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}^2y }{ \mbox{d}x^2}+4y=10e^x}\)
A to rozwiązujemy już standardowo uzmienniając stałe na przykład... rozwiązania równania jednorodnego to \(\displaystyle{ \sin 2x}\) oraz \(\displaystyle{ \cos 2x}\) dlatego można teraz uzmiennić stałe \(\displaystyle{ C_1 \rightarrow C_1(t)}\) oraz \(\displaystyle{ C_2 \rightarrow C_2(t)}\) i rozwiązać
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix} \sin 2x & \cos 2x \\ 2\cos 2x & -2\sin 2x \end{pmatrix} \begin{pmatrix} C_1^\prime \\ C_2^\prime \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 0 \\ 10e^x \end{pmatrix}}\)
To po wyliczeniu i scałkowaniu pozawala zapisać, że
\(\displaystyle{ y=C_1\cos 2x+C_2\sin 2x+2e^x}\)
I jest to już rozwiązanie ogólne. Teraz trzeba tylko wrócić do zmiennej \(\displaystyle{ t}\) czyli \(\displaystyle{ x=\ln t}\) to daje
\(\displaystyle{ y=C_1\cos \left( 2\ln t\right) +C_2\sin \left( 2\ln t\right) +2t}\)
i jest to ogólne rozwiązanie równania z zadania.
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}^2y }{ \mbox{d}x^2}+4y=10e^x}\)
A to rozwiązujemy już standardowo uzmienniając stałe na przykład... rozwiązania równania jednorodnego to \(\displaystyle{ \sin 2x}\) oraz \(\displaystyle{ \cos 2x}\) dlatego można teraz uzmiennić stałe \(\displaystyle{ C_1 \rightarrow C_1(t)}\) oraz \(\displaystyle{ C_2 \rightarrow C_2(t)}\) i rozwiązać
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix} \sin 2x & \cos 2x \\ 2\cos 2x & -2\sin 2x \end{pmatrix} \begin{pmatrix} C_1^\prime \\ C_2^\prime \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 0 \\ 10e^x \end{pmatrix}}\)
To po wyliczeniu i scałkowaniu pozawala zapisać, że
\(\displaystyle{ y=C_1\cos 2x+C_2\sin 2x+2e^x}\)
I jest to już rozwiązanie ogólne. Teraz trzeba tylko wrócić do zmiennej \(\displaystyle{ t}\) czyli \(\displaystyle{ x=\ln t}\) to daje
\(\displaystyle{ y=C_1\cos \left( 2\ln t\right) +C_2\sin \left( 2\ln t\right) +2t}\)
i jest to ogólne rozwiązanie równania z zadania.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Równanie niejednorodne
Proponowałbym metodę przewidywania:
\(\displaystyle{ y_s=At+B \Rightarrow y'_s=A \Leftrightarrow y''_s=0\\
t^2 \cdot 0+t \cdot A+4 \cdot (At+B)=10t\\
5At+4B=10t \Rightarrow A=2 \wedge B=0\\
y=y_o+y_s=...}\)
Uzmiennianie stałych także można zrobić z postaci podanej w temacie, lecz z równaniem różniczkowym zmodyfikowanym do postaci:
\(\displaystyle{ y''+ \frac{1}{t}y'+ \frac{4}{t^2}y= \frac{10}{t}}\)
\(\displaystyle{ y_s=At+B \Rightarrow y'_s=A \Leftrightarrow y''_s=0\\
t^2 \cdot 0+t \cdot A+4 \cdot (At+B)=10t\\
5At+4B=10t \Rightarrow A=2 \wedge B=0\\
y=y_o+y_s=...}\)
Uzmiennianie stałych także można zrobić z postaci podanej w temacie, lecz z równaniem różniczkowym zmodyfikowanym do postaci:
\(\displaystyle{ y''+ \frac{1}{t}y'+ \frac{4}{t^2}y= \frac{10}{t}}\)