Nigdy nie liczyłem transformaty z takiego "potworka" jak to:
\(\displaystyle{ f(t) = \begin{cases} 0, 0 \ge t 1;\\ 2 - t, 1 \le t 2 \pi \\ 0, t \ge 2 \end{cases}}\)
Oblicz transfrmate Laplace
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Oblicz transfrmate Laplace
Już się poprawiam. Chyba o to chodziło.
\(\displaystyle{ f(t) = \begin{cases} 0, 0 \ge t 1;\\ 2 - t, 1 \le t \le 2 \pi \\ 0, t \ge 2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(t) = \begin{cases} 0, 0 \ge t 1;\\ 2 - t, 1 \le t \le 2 \pi \\ 0, t \ge 2 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Oblicz transfrmate Laplace
Nie poprawiłeś dokładnie.
Czy postać sygnału jest taka
\(\displaystyle{ f(t) = \begin{cases} 0 \ \ \mbox{dla} \ \ 0\leq t < 1 \\
2- t \ \ \mbox{dla} \ \ 1 \leq t < 2\pi \\ 0 \ \ \mbox{dla} \ \ t\geq 2\pi ?\end{cases}.}\)
Czy postać sygnału jest taka
\(\displaystyle{ f(t) = \begin{cases} 0 \ \ \mbox{dla} \ \ 0\leq t < 1 \\
2- t \ \ \mbox{dla} \ \ 1 \leq t < 2\pi \\ 0 \ \ \mbox{dla} \ \ t\geq 2\pi ?\end{cases}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Re: Oblicz transfrmate Laplace
Pewnie chodziło o \(\displaystyle{ 2 \pi}\) ale w zadaniu pewnie pojawił się błąd poprzez niedopatrzenie prowadzącego, więc uznajmy że było \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Oblicz transfrmate Laplace
Wykonaj rysunek sygnału \(\displaystyle{ f(t).}\)
Zapisz sygnał \(\displaystyle{ f(t)}\) za pomocą skokowej Funkcji Heaviside'a \(\displaystyle{ H.}\)
Stosując twierdzenie o przesunięciu dokonaj transformacji Laplace'a tego sygnału.
Zapisz sygnał \(\displaystyle{ f(t)}\) za pomocą skokowej Funkcji Heaviside'a \(\displaystyle{ H.}\)
Stosując twierdzenie o przesunięciu dokonaj transformacji Laplace'a tego sygnału.