Wyznaczyć rozwiązania ogólne równania

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Wyznaczyć rozwiązania ogólne równania

Post autor: fluffiq »

Nie bardzo wiem jak rozwiązać to zdanie.

\(\displaystyle{ xy'y'' - y'' = 0}\)

Ktoś by pomógł rozwiązać?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Re: Wyznaczyć rozwiązania ogólne równania

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ y''=0 \vee \left( xy'=1 \wedge y'' \neq 0\right)}\)
Oba równania potrafisz rozwiązać w pamięci.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Wyznaczyć rozwiązania ogólne równania

Post autor: bartek118 »

kerajs pisze:\(\displaystyle{ y''=0 \vee \left( xy'=1 \wedge y'' \neq 0\right)}\)
Oba równania potrafisz rozwiązać w pamięci.
Ale przecież da różnych \(\displaystyle{ x}\) możemy mieć \(\displaystyle{ y'' = 0}\) lub \(\displaystyle{ xy'=1 \wedge y''}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Re: Wyznaczyć rozwiązania ogólne równania

Post autor: kerajs »

A czy to w czymś przeszkadza?

PS
Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi..
ODPOWIEDZ