Równanie różniczkowe liniowe niejednorodne?
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 13 sty 2018, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
Równanie różniczkowe liniowe niejednorodne?
Witam, w zadaniu dane mam równanie, które powinno dać się rozwiązać jak równanie liniowe (treść zadania): \(\displaystyle{ \left( x+ \frac{y}{lny} \right)y'=y}\). Nie mogę jednak przekształcić go do postaci ogólnej równania liniowego niejednorodnego z powodu y'. Czy jest to po prostu jakiś inny przypadek, czy to nie jest nawet ten typ? Z góry dziękuję za pomoc.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Równanie różniczkowe liniowe niejednorodne?
\(\displaystyle{ \left( x+ \frac{y}{lny} \right)y'=y\\
x+ \frac{y}{lny} =yx'\\
x'- \frac{1}{y}x=\frac{1}{lny}}\)
A to jest równanie liniowe.
x+ \frac{y}{lny} =yx'\\
x'- \frac{1}{y}x=\frac{1}{lny}}\)
A to jest równanie liniowe.