Zamiana współrzędnych na biegunowe.

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
kox944
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2018, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA
Podziękował: 2 razy

Zamiana współrzędnych na biegunowe.

Post autor: kox944 »

Witam, chciałbym się zapytać czy dobrze rozumiem pytanie, polecenie wygląda następująco :

W całce \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} \frac{1}{ \sqrt{x^2+y^2} } \mbox{d}x \mbox{d}y}\) zmienić współrzędne na biegunowe.

W tej sytuacji po zmianie : \(\displaystyle{ x=r\sin \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ y=r\cos \alpha}\) i podstawieniu pod wzór początkowy tak na prawdę nic się nie zmienia, jak to ugryźć ?

Pozdrawiam.
TenNick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2018, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Re: Zamiana współrzędnych na biegunowe.

Post autor: TenNick »

Jak podniesiesz sobie \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) do kwadratu i wyciągniesz \(\displaystyle{ r^2}\) przed nawias to z jedynki trygonometrycznej zostanie Ci samo \(\displaystyle{ r^2}\) pod pierwiastkiem. Ale \(\displaystyle{ r>0}\) oczywiście i wychodzi Ci całka podwójna z \(\displaystyle{ \frac{1}{r}}\), ale (tutaj nie jest pewien) musisz pomnożyć jeszcze razy Jacobian równy \(\displaystyle{ r}\). Masz całkę podwójną \(\displaystyle{ \frac{1}{r} \cdot r}\) i wychodzi całka podwójna z \(\displaystyle{ 1}\). Z tym Jacobianem sobie sprawdź, bo nie jestem na 100% pewien. Jeśli bez niego to całka podwójna z \(\displaystyle{ \frac{1}{r} dr d\alpha}\)

edit.
Przy zamianie zmiennych stosuje się Jacobian, więc opcja pierwsza jest poprawna
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2018, o 20:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ