Wyznacz całkę ogólną równania różniczkowego

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Chomik19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 3 gru 2017, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 40 razy

Wyznacz całkę ogólną równania różniczkowego

Post autor: Chomik19 »

Wyznacz całkę ogólną równania różniczkowego

\(\displaystyle{ y'- \frac{y}{ \sqrt{x} } =e^{ \sqrt{x} }}\)
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Wyznacz całkę ogólną równania różniczkowego

Post autor: Belf »

Całka ogólna równania jednorodnego: \(\displaystyle{ y = C*e^{2 \sqrt{x}}}\) i teraz możesz zastosować metodę uzmienniania stałej.
ODPOWIEDZ