Wyznaczyć całkę ogólną rr

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Chomik19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 3 gru 2017, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 40 razy

Wyznaczyć całkę ogólną rr

Post autor: Chomik19 »

Wyznaczyć całkę ogólną równania różniczkowego

\(\displaystyle{ y''= \frac{1}{x}y'+4x^4}\)
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Wyznaczyć całkę ogólną rr

Post autor: Belf »

Podstaw:\(\displaystyle{ y'=u(x)}\) i otrzymasz równanie liniowe pierwszego rzedu niejednorodne:\(\displaystyle{ u'- \frac{1}{x}u = 4x^4}\), a z tym sobie chyba poradzisz.
ODPOWIEDZ