Witam,
W jaki sposób można rozwiązać to zadanie, może mnie ktos naprowadzić o jakąś metodę lub jakąkolwiek sugestie?
\(\displaystyle{ y''(t)=-y(t)+e^t, y(0)=0, y'(0)=1}\)
Rozwiaz równanie rózniczkowe?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozwiaz równanie rózniczkowe?
Najpierw spójrzmy na równanie jednorodne:
\(\displaystyle{ y''(t)=-y(t)}\)
To dość znany problem (jak coś, to można przewidywać postać \(\displaystyle{ y(t)=e^{rt}}\), wstawić i rozwiązać równanie), wychodzi z tego rozwiązanie równania jednorodnego
\(\displaystyle{ y_j(t)=C_1 \cos (t)+C_2\sin (t)}\)
Następnie w celu znalezienia rozwiązania szczególnego \(\displaystyle{ y_{sz}(t)}\) równania niejednorodnego
\(\displaystyle{ y''(t)=-y(t)+e^t}\)
możesz skorzystać z metody przewidywań.
Rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego
będzie postaci \(\displaystyle{ y_j(t)+y_{sz}(t)}\), zaś wstawiając te warunki
\(\displaystyle{ y(0)=0, y'(0)=1}\)
i tworząc układ równań, obliczysz wartość stałych \(\displaystyle{ C_1}\) i \(\displaystyle{ C_2}\).
\(\displaystyle{ y''(t)=-y(t)}\)
To dość znany problem (jak coś, to można przewidywać postać \(\displaystyle{ y(t)=e^{rt}}\), wstawić i rozwiązać równanie), wychodzi z tego rozwiązanie równania jednorodnego
\(\displaystyle{ y_j(t)=C_1 \cos (t)+C_2\sin (t)}\)
Następnie w celu znalezienia rozwiązania szczególnego \(\displaystyle{ y_{sz}(t)}\) równania niejednorodnego
\(\displaystyle{ y''(t)=-y(t)+e^t}\)
możesz skorzystać z metody przewidywań.
Rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego
będzie postaci \(\displaystyle{ y_j(t)+y_{sz}(t)}\), zaś wstawiając te warunki
\(\displaystyle{ y(0)=0, y'(0)=1}\)
i tworząc układ równań, obliczysz wartość stałych \(\displaystyle{ C_1}\) i \(\displaystyle{ C_2}\).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozwiaz równanie rózniczkowe?
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=Scn4Gzqy0n4
Przyda się wzór
na transformatę Laplace'a pierwszej i drugiej pochodnej, chyba że miałeś jakąś szybszą metodę.
Re: Rozwiaz równanie rózniczkowe?
Dobrze, zrobię to jutro i dam znać. Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam
Pozdrawiam