Jak policzyć transmitancję G(s) ze skoku jednostkowego y(t)?

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Dzonzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lądek
Podziękował: 10 razy

Jak policzyć transmitancję G(s) ze skoku jednostkowego y(t)?

Post autor: Dzonzi »

\(\displaystyle{ y(t) = 2 - 2e ^{-0,25t} 1(t)}\) - odpowiedź układu na skok jednostkowy

Jak to trzeba policzyć krok po korku, aby otrzymać transmitancję operatorową \(\displaystyle{ G(s)}\)?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2018, o 19:59 przez Dzonzi, łącznie zmieniany 1 raz.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Jak policzyć transmitancję G(s) ze skoku jednostkowego y(t)?

Post autor: janusz47 »

Transmitancja \(\displaystyle{ G(s)}\) liniowego układu stacjonarnego definiowana jest jako transformata Laplace'a odpowiedzi impulsowej ze wszystkimi warunkami początkowymi równymi zeru.


\(\displaystyle{ G(s) = \mathcal{L}_{t}[y(t)](s) = \mathcal{L}_{t}[ 2 - 2t^{-0.25t}\textbf 1(t)](s) = 2\mathcal{L}_{t}[ 1 - t^{-0.25t}\textbf 1(t)](s) = ...}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Jak policzyć transmitancję G(s) ze skoku jednostkowego y

Post autor: kerajs »

Ale dziwny ten sygnał wyjściowy. Jedynka Heaviside'a jest zbędna, i przypuszczam że zgubiono e.

Ponadto:
\(\displaystyle{ G(s)= \frac{Y(s)}{X(s)}= \frac{L\left[ Y(t)\right] }{L\left[ X(t)\right] } = \frac{L\left[ ???\right] }{L\left[ \textbf 1(t)\right] }= \frac{\red ??? \black}{ \frac{1}{s} }= ...}\)
Dzonzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lądek
Podziękował: 10 razy

Re: Jak policzyć transmitancję G(s) ze skoku jednostkowego y

Post autor: Dzonzi »

Nie ogarniam. Poprawiłem już skok w pierwszym poście, robię tak jak Janusz i nie wychodzi.

Wyszło mi:
\(\displaystyle{ \frac{0.5}{s+0.25}}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Jak policzyć transmitancję G(s) ze skoku jednostkowego y

Post autor: janusz47 »

W takim razie

\(\displaystyle{ \mathcal{L}_{t}[t](s) = \frac{1}{s^2}, \ \ Re(s)>0,}\)

Z pierwszego twierdzenia o przesunięciu:

\(\displaystyle{ \mathcal{L}_{t}[te^{-0.25t}](s) = \mathcal{F}(s+0,25) = \frac{1}{(s +0.25)^2}}\)

i

\(\displaystyle{ G(s)= 2L_{t}[ 1 - te^{-0.25t}](s) = \frac{2}{s} - \frac{2}{( s+0.25)^2}, \ \ Re(s)> 0.}\)
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Re: Jak policzyć transmitancję G(s) ze skoku jednostkowego y

Post autor: mdd »

Dzonzi pisze:Nie ogarniam. Poprawiłem już skok w pierwszym poście, robię tak jak Janusz i nie wychodzi.
To rób tak jak użytkownik kerajs.
ODPOWIEDZ