jak przekształcić to równanie do równania Bernoulliego?
\(\displaystyle{ \left( \frac{x ^{2} }{y} - y ^{3} \right) \frac{dy}{dx} =x}\)
równanie Bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18809
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: równanie Bernoulliego
Najprościej wziąć równanie odwrócone. Czyli potraktować \(\displaystyle{ x}\) jako funkcję \(\displaystyle{ y.}\) Formalnie \(\displaystyle{ \frac{1}{\frac{\dd y}{\dd x}}=\frac{\dd x}{\dd y}}\) Ma to oczywiście związek ze wzorem na pochodną funkcji odwrotnej.