jak mam zabrać się za to równanie?
\(\displaystyle{ \dfrac{dy}{dx}=2xy^{2} \dfrac{dy}{dx}}\)
Według podręcznika to zwykłe równanie o zmiennych rozdzielonych, ale nie rozumiem jednego przejścia
Gdyby ktoś zobaczył, to będę bardzo wdzięczna.
Równanie różniczkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 kwie 2018, o 15:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Re: Równanie różniczkowe
Benny01 pisze:Czy to na pewno tak wygląda?
Tak i nagle przejście \(\displaystyle{ \dfrac{dy}{dx}(1+x^{2})=2xy^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Równanie różniczkowe
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=2xy^2\frac{dy}{dx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=0}\) lub \(\displaystyle{ 2xy^2=1}\)
\(\displaystyle{ y=c}\) lub \(\displaystyle{ y= \pm \frac{1}{\sqrt{2x}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=0}\) lub \(\displaystyle{ 2xy^2=1}\)
\(\displaystyle{ y=c}\) lub \(\displaystyle{ y= \pm \frac{1}{\sqrt{2x}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 kwie 2018, o 15:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Re: Równanie różniczkowe
Benny01 pisze:\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=2xy^2\frac{dy}{dx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=0}\) lub \(\displaystyle{ 2xy^2=1}\)
\(\displaystyle{ y=c}\) lub \(\displaystyle{ y= \pm \frac{1}{\sqrt{2x}}}\)
Czyli rozumiem, że tamto przejście to jakiś błąd?
W tamtym przypadku wychodzi 1/logarytm już nie wchodząc w szczegóły
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 kwie 2018, o 15:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Re: Równanie różniczkowe
też tak myślęJan Kraszewski pisze:Ja bym podejrzewał raczej błąd w treści.
JK