Witam!
Zastanawiam się jak podejść do takiego równania (oczywiście z pewnymi warunkami początkowymi)
\(\displaystyle{ y= a_{1}y'+a _{2}y''+...+a _{n}y ^{(n)}}\)
I współczynniki są niezerowe
Pozdrawiam
Równanie funkcyjne
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Równanie funkcyjne
To równanie różniczkowe n-tego rzędu o stałych współczynnikach, liniowe, jednorodne.
Po podstawieniu \(\displaystyle{ y=e^{rx}}\) uzyskuje się równanie charakterystyczne - zwykły wielomian n-tego stopnia względem niewiadomej \(\displaystyle{ r}\). Szuka się pierwiastków tego wielomianu, a z nich dostaje się rozwiązanie równania różniczkowego. Warunki początkowe umożliwiają wyliczenie stałych.
Są też inne metody, np: użycie transformaty Laplace'a.
Po podstawieniu \(\displaystyle{ y=e^{rx}}\) uzyskuje się równanie charakterystyczne - zwykły wielomian n-tego stopnia względem niewiadomej \(\displaystyle{ r}\). Szuka się pierwiastków tego wielomianu, a z nich dostaje się rozwiązanie równania różniczkowego. Warunki początkowe umożliwiają wyliczenie stałych.
Są też inne metody, np: użycie transformaty Laplace'a.