Rozwiąż równanie

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: fluffiq »

\(\displaystyle{ 4x^{2}y'' + 8y' + y = 0}\)

Ktoś ma pomysł jak to ruszyć?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2018, o 22:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz symbolu pochodnej w indeksie górnym.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Premislav »

Ja nie pamiętam, jak się rozwiązuje coś takiego, ale przewidziałbym rozwiązanie w postaci szeregu potęgowego.
Niech \(\displaystyle{ y(x)= \sum_{n=0}^{+\infty} a_n \ x^n}\). Różniczkując wyraz po wyrazie, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ y''(x)= \sum_{n=2}^{+\infty}n(n-1)a_nx^{n-2}\\ y'(x)= \sum_{n=1}^{+\infty}na_nx^{n-1}}\)
i po wstawieniu tego do równania otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 4 \sum_{n=2}^{+\infty}n(n-1)a_n x^n+8 \sum_{n=1}^{+\infty}na_n x^{n-1}+ \sum_{n=0}^{+\infty}a_n x^n =0}\)

Stąd mamy: \(\displaystyle{ 8a_1+a_0=0, \ 16a_2+a_1=0}\) oraz
\(\displaystyle{ 4n(n-1)a_n+8(n+1)a_{n+1}+a_n=0}\) dla \(\displaystyle{ n\ge 2}\), a z tego ostatniego:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=- \frac{(2n-1)^2}{8(n+1)} a_n}\)
O ile się nie rąbnąłem w rachunkach, stąd można wyznaczyć \(\displaystyle{ a_n}\) w zależności od \(\displaystyle{ a_0}\), ale po pierwsze te współczynniki na pierwszy rzut oka niczego nie przypominają (w sensie rozwinięcia jakiejś sensownej funkcji w szereg Maclaurina), zaś po drugie to tylko rozwiązanie szczególne. Przestrzeń rozwiązań jest tu dwuwymiarowa, a to przewidywanie daje tylko jeden wymiar (chyba że się rąbnąłem w różniczkowaniu).
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: marika331 »

Rozwiązania poszukujemy w postaci:
\(\displaystyle{ y(x)= e^{sx}}\)
Obliczamy pochodne i wstawiamy do równania.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Premislav »

Ta metoda jest dobra dla równań o stałych współczynnikach, ponieważ pozwala sprowadzić problem rozwiązania równania różniczkowego do rozwiązania równania algebraicznego. Tutaj to podejście nie zadziała, gdyż przeszkadza to \(\displaystyle{ 4x^2}\).

Teraz patrzę, że wolfram tego nie rozwiązuje, więc pewnie ja tym bardziej nie zwinąłbym sensownie tego szeregu. Pozostają pewnie metody numeryczne.
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: marika331 »

Racja - nie zauważyłam, że jest x
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Benny01 »

Premislav pisze:Ta metoda jest dobra dla równań o stałych współczynnikach, ponieważ pozwala sprowadzić problem rozwiązania równania różniczkowego do rozwiązania równania algebraicznego. Tutaj to podejście nie zadziała, gdyż przeszkadza to \(\displaystyle{ 4x^2}\).

Teraz patrzę, że wolfram tego nie rozwiązuje, więc pewnie ja tym bardziej nie zwinąłbym sensownie tego szeregu. Pozostają pewnie metody numeryczne.
Mi pokazał "ładny" wynik.

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=4
... 27%2By%3D0
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Premislav »

O, to bardzo dziwne, bo tak samo wpisywałem.
No ale funkcje Bessela czy G-funkcja Meijera to trochę nie mój poziom.
ODPOWIEDZ