Znajdź ekstremale funkcjonału:
\(\displaystyle{ F(u)= \int_{0}^{ \frac{\pi}{2}}\left( 27ue^{-3x}+\frac{81}{2}u^2-\frac{1}{2}(u'')^2\right) dx}\)
Uzyskana przeze mnie funkcja \(\displaystyle{ u(x)}\) wynosi:
\(\displaystyle{ u(x)=-\frac{1}{4}e^{-3x}x+c_1e^{-3x}+c_2\cos(3x)+c_3\sin(3x)+c_4e^{3x}}\)
Czy to prawidłowy wynik? Proszę o sprawdzenie.
Znajdź ekstremale funkcjonału
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 12 wrz 2013, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Znajdź ekstremale funkcjonału
Ostatnio zmieniony 18 sty 2018, o 00:42 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Używaj nawiasów wbudowanych i skaluj je „na miarę”.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Używaj nawiasów wbudowanych i skaluj je „na miarę”.