Proszę o pomoc w tym zadaniu.
Dany jest cienki pręt jednorodny o długości \(\displaystyle{ l}\) , którego temperatura początkowa równa się \(\displaystyle{ A(x/l)}\) . Na końcu \(\displaystyle{ x=0}\) podtrzymywana jest temperatura \(\displaystyle{ 0}\) , a na końcu \(\displaystyle{ x=1}\) temperatura zmienia się według prawa \(\displaystyle{ u(l,t) = A e^{-t}}\) . Znaleźć rozkład temperatury wzdłuż pręta w chwili \(\displaystyle{ t \ge 0}\) .
Równanie różniczkowe z prętem.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Równanie różniczkowe z prętem.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2018, o 04:51 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równanie różniczkowe z prętem.
\(\displaystyle{ u_{t} = \alpha^2\cdot u_{xx}, \ \ 0\leq x \leq 1, \ \ 0\leq t < \infty,}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{cases} u(0, t) = 0;\\ u(1, t) = Ae^{-t} \end{cases}\right.}\)
\(\displaystyle{ u(x,0) = A(x/l).}\)
Proszę rozwiązać ten problem metodą d'Alemberta - rozdzielenia zmiennych.
\(\displaystyle{ \left{\begin{cases} u(0, t) = 0;\\ u(1, t) = Ae^{-t} \end{cases}\right.}\)
\(\displaystyle{ u(x,0) = A(x/l).}\)
Proszę rozwiązać ten problem metodą d'Alemberta - rozdzielenia zmiennych.