\(\displaystyle{ \varrho \left(\frac{\partial v_x}{\partial t}+v_x\frac{\partial v_x}{\partial x}+v_y\frac{\partial v_y}{\partial y}+v_z\frac{\partial v_z}{ \partial z}\right)=-\frac{\partial \varrho}{\partial x}-\left(\frac{\partial \tau _x_x}{\partial x}+\frac{\partial \tau_x_y}{\partial y}+\frac{\partial \tau_x_z}{\partial z}\right)+\varrho \cdot g_x}\)
Tego typu równanie mam w formatce do mechaniki płynów/obliczeń inżynierskich na chemii. Jak mam to rozumieć? Nie miałem do czynienia z tego typu równaniami. Mam z tego wyciągnąć jakąś prędkość.
Zna ktoś takie równanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puławy
Zna ktoś takie równanie?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2018, o 01:56 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Używaj nawiasów wbudowanych
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Używaj nawiasów wbudowanych
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Zna ktoś takie równanie?
Podejrzewam że to jest jakaś modyfikacja (przy założeniu cieczy doskonałej) równania . Ale nie jestem tego pewien bo z mechaniką płynów nie miałem do czynienia za dużo.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnania_Naviera-Stokesa