Witam,
Mam do rozwiązania całkę
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{3}{1+3\cos x+\sin x}dx}\)
Jednakże nie wiem jak ją rozwiązać, jedyne co mi przychodzi do głowy to podstawienie
\(\displaystyle{ \cos x = \frac{1- t^{2} }{1+t ^{2} } \\
\sin x = \frac{2t}{1+t ^{2} } \\
dx = \frac{2dt}{1+t ^{2} }}\)
Czy tak będzie poprawnie?
Obliczenie całki
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 31 gru 2017, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kcynia
- Podziękował: 3 razy
Obliczenie całki
Ostatnio zmieniony 2 sty 2018, o 12:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.