Mam takie równanie sprowadzalne do zupełnego za pomocą czynnika całkującego, ale nie wiem jak je rozwiązac. Pomożecie?
\(\displaystyle{ y=tx'-(x')^3}\)
Czynnik całkujący
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Czynnik całkujący
Ostatnio zmieniony 7 gru 2017, o 22:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: Czynnik całkujący
Mamy trzy zmienne ?
Gdybyśmy mieli równanie
\(\displaystyle{ x=tx'-\left( x'\right)^3}\)
to mielibyśmy równanie Lagrange-Clairault
Spróbuj rozwiązać równanie trzeciego stopnia aby otrzymać \(\displaystyle{ x'}\)
Gdybyśmy mieli równanie
\(\displaystyle{ x=tx'-\left( x'\right)^3}\)
to mielibyśmy równanie Lagrange-Clairault
Spróbuj rozwiązać równanie trzeciego stopnia aby otrzymać \(\displaystyle{ x'}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: Czynnik całkujący
Takie równanie rozwiązuje się różniczkując stronami , wprowadzając parametr i w razie
potrzeby sprowadzając do równania liniowego
Jeśli koniecznie chcesz czynnik całkujący to rozwiąż równanie trzeciego stopnia
aby dostać równanie postaci
\(\displaystyle{ P\left( x,y\right)+Q\left( x,y\right) \frac{ \mbox{d}y}{ \mbox{d}x }=0}\)
Z tej postaci łatwiej policzysz czynnik całkujący
potrzeby sprowadzając do równania liniowego
Jeśli koniecznie chcesz czynnik całkujący to rozwiąż równanie trzeciego stopnia
aby dostać równanie postaci
\(\displaystyle{ P\left( x,y\right)+Q\left( x,y\right) \frac{ \mbox{d}y}{ \mbox{d}x }=0}\)
Z tej postaci łatwiej policzysz czynnik całkujący
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Re: Czynnik całkujący
czy to jest dobrze? mogłby ktoś sprawdzic?
\(\displaystyle{ x=tx'- (x')^{3}}\)
\(\displaystyle{ x'=x'+tx" -3x"(x') ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 0= tx"- 3(x')^{2} x"}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow x''=0 \vee t-3(x')^{2}= 0}\)
\(\displaystyle{ x"=0}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ t-3(x')^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ x'=c}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ 3(x')^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ x= tc-c^{3}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x'^{2}= \frac{t}{3}}\)
\(\displaystyle{ x'= \frac{ \sqrt{t} }{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ x= ( \frac{ \sqrt{t} }{ \sqrt{3} } )^{3}}\)
\(\displaystyle{ x=tx'- (x')^{3}}\)
\(\displaystyle{ x'=x'+tx" -3x"(x') ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 0= tx"- 3(x')^{2} x"}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow x''=0 \vee t-3(x')^{2}= 0}\)
\(\displaystyle{ x"=0}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ t-3(x')^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ x'=c}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ 3(x')^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ x= tc-c^{3}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x'^{2}= \frac{t}{3}}\)
\(\displaystyle{ x'= \frac{ \sqrt{t} }{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ x= ( \frac{ \sqrt{t} }{ \sqrt{3} } )^{3}}\)