Równanie różniczkowe drugiego rzędu.

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
tangerine11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 14 razy

Równanie różniczkowe drugiego rzędu.

Post autor: tangerine11 »

\(\displaystyle{ (x')^{2}+4x'=4tx''}\)
\(\displaystyle{ x(0)=1 \\
x'(0)=2}\)


Podstawiam \(\displaystyle{ u=x'}\), liczę.
Wychodzi mi:
\(\displaystyle{ ln \left| \frac{u}{u+1} \right| = 16lnt + C}\)


I co, mam podnosić \(\displaystyle{ t^{16}}\) i liczyć z tego? Czy gdzieś wcześniej jest błąd?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15685
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5219 razy

Re: Równanie różniczkowe drugiego rzędu.

Post autor: Premislav »

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=solve+u%5E2%2B4u%3D4tu%27
ODPOWIEDZ