Równanie wygląda tak:
\(\displaystyle{ (t^{2}x^{2}-1)dx+2tx^{2}dt=0}\)
Wyznaczenie czynnika całkującego dało mi efekt w postaci:
\(\displaystyle{ u(x)=e^{ \frac{x^{2}}{2}-2x)}\)
Zaczęłam przez to mnożyć ale jakieś długie to wszystko i tyle rachunków...
Nie pomyliłam się gdzieś wcześniej, tak ma to być? :/
Równanie różniczkowe (zupełne).
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 14 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: Równanie różniczkowe (zupełne).
Mi wychodzi:
\(\displaystyle{ u(x)= \frac{e^x}{x^2}}\)
co daje równanie typu różniczka zupełna:
\(\displaystyle{ (t^2x^2-1) \frac{e^x}{x^2}dx+2te^xdt=0}\)
\(\displaystyle{ u(x)= \frac{e^x}{x^2}}\)
co daje równanie typu różniczka zupełna:
\(\displaystyle{ (t^2x^2-1) \frac{e^x}{x^2}dx+2te^xdt=0}\)