Korzystając z transformaty laplace'a rozwiązać równanie różniczkowe z war. początkowymi
\(\displaystyle{ y^{(4)} - y'' = 1}\)
y(0)=y'(0)=y"(0)
y'''(0)=1
równanie różniczkowe Laplace
-
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 67 razy
równanie różniczkowe Laplace
\(\displaystyle{ s^{4}Y(s)-s^{3}y^{(3)}(0^{+})-s^{2}y^{(2)}(0^{+})-sy^{(1)}(0^{+})-y(0^{+})-\left\[s^3Y(s)-sy^{(1)}(0^{+})-y(0^{+})\right\]=\frac{1}{s}}\)
Z tego wyznaczasz \(\displaystyle{ Y(s)}\) i wyznaczasz transformate odwrotna..\(\displaystyle{ \mathcal{L}^{-1}\{Y(s)\}(t)=y(t)}\)
Z tego wyznaczasz \(\displaystyle{ Y(s)}\) i wyznaczasz transformate odwrotna..\(\displaystyle{ \mathcal{L}^{-1}\{Y(s)\}(t)=y(t)}\)