Witam,
Muszę wyznaczyć odwrotną transformatę Laplace'a metodą rozkładu na ułamki proste.
\(\displaystyle{ F(s)= \frac{1}{\left( s ^{2}+4\right) ^{2} }}\)
Zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ F(s)= \frac{1}{(s-2j) ^{2}(s+2j) ^{2} } = \frac{A}{s-2j}+ \frac{B}{(s-2j) ^{2} } + \frac{C}{s+2j} + \frac{D}{(s+2j) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ A(s-2j)(s+2j) ^{2} +B(s+2j) ^{2} +C(s+2j)(s-2j) ^{2}+D(s-2j) ^{2}=1}\)
Czy do tego momentu zadanie rozwiązuję poprawnie? Bo żeby to teraz wyznaczyć do końca to obliczenia wychodzą tragicznie długie. Podobne przykłady mam dostać na kartkówce. Jednak to co napisałem nie jest do obliczenia w 10min. Chyba, że coś źle robię :/.
Odwrotna transformata Laplace'a
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Odwrotna transformata Laplace'a
No jest ok. Skoro każą Ci rozkładać na ułamki proste, to chyba niestety musisz to robić. Szybciej byłoby pewnie metodą residuów,
a już w ogóle najszybsze rozwiązanie daje skorzystanie z twierdzenia Borela o splocie.
a już w ogóle najszybsze rozwiązanie daje skorzystanie z twierdzenia Borela o splocie.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Odwrotna transformata Laplace'a
Inaczej:
\(\displaystyle{ \frac{1}{(s^2+2^2)^2} = \frac{-1}{8} \cdot \frac{-8}{(s^2+2^2)^2}=\frac{-1}{8} \cdot \frac{(s^2-4)-(s^2+4)}{(s^2+2^2)^2}=\\= \frac{-1}{8} \cdot ( \frac{s^2-4}{(s^2+2^2)^2}- \frac{1}{s^2+2^2})=\frac{-1}{8} \cdot ( \frac{s^2-2^2}{(s^2+2^2)^2}- \frac{1}{2} \frac{2}{s^2+2^2})}\)
Oryginały obu ułamków są znane ( tablicowe).
Należy mieć nadzieję ze na karkówce przykład będzie obliczeniowo szybszy.
\(\displaystyle{ \frac{1}{(s^2+2^2)^2} = \frac{-1}{8} \cdot \frac{-8}{(s^2+2^2)^2}=\frac{-1}{8} \cdot \frac{(s^2-4)-(s^2+4)}{(s^2+2^2)^2}=\\= \frac{-1}{8} \cdot ( \frac{s^2-4}{(s^2+2^2)^2}- \frac{1}{s^2+2^2})=\frac{-1}{8} \cdot ( \frac{s^2-2^2}{(s^2+2^2)^2}- \frac{1}{2} \frac{2}{s^2+2^2})}\)
Oryginały obu ułamków są znane ( tablicowe).
Na razie liczysz poprawnie. Pewnie wiesz, że wstawienie \(\displaystyle{ s=2j}\) oraz \(\displaystyle{ s=-2j}\) od razu da dwa szukane współczynniki. Kolejne dwa dostaniesz z układu równań dla dwóch różnych i jeszcze nie użytych \(\displaystyle{ s}\).mlp99 pisze: \(\displaystyle{ A(s-2j)(s+2j) ^{2} +B(s+2j) ^{2} +C(s+2j)(s-2j) ^{2}+D(s-2j) ^{2}=1}\)
Czy do tego momentu zadanie rozwiązuję poprawnie? Bo żeby to teraz wyznaczyć do końca to obliczenia wychodzą tragicznie długie. Podobne przykłady mam dostać na kartkówce. Jednak to co napisałem nie jest do obliczenia w 10min. Chyba, że coś źle robię :/.
Należy mieć nadzieję ze na karkówce przykład będzie obliczeniowo szybszy.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Odwrotna transformata Laplace'a
Jeżeli masz rozkładać na sumę ułamków prostych to tylko nad zespolonymi ma on jakiś sens
Nad rzeczywistymi to już jest ułamek prosty i w grę wchodzi twierdzenie Borela o splocie
albo przewidywanie postaci odwrotnego przekształcenia Laplace na podstawie różniczkowania obrazu
kerajs, no nie wiem czy to jest tablicowa
\(\displaystyle{ \left( \frac{2}{s^2+4} \right)'=\frac{0\left( s^2+4\right)-2\left( 2s\right) }{\left( s^2+4\right)^2 } \\
\left( \frac{2}{s^2+4} \right)'=-\frac{4s}{\left(s^2+4\right)^2}\\
\left( \frac{s}{s^2+4} \right)'=\frac{1 \cdot \left( s^2+4\right)-s \cdot 2s }{\left( s^2+4\right)^2 }\\
\left( \frac{s}{s^2+4} \right)'=-\frac{s^2-4}{\left( s^2+4\right)^2 }\\}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{L}\left{t\cos{2t}\right}=\frac{s^2-4}{\left( s^2+4\right)^2 }\\
\mathcal{L}\left{t\sin{2t}\right}=\frac{4s}{\left( s^2+4\right)^2}\\}\)
Nad rzeczywistymi to już jest ułamek prosty i w grę wchodzi twierdzenie Borela o splocie
albo przewidywanie postaci odwrotnego przekształcenia Laplace na podstawie różniczkowania obrazu
kerajs, no nie wiem czy to jest tablicowa
\(\displaystyle{ \left( \frac{2}{s^2+4} \right)'=\frac{0\left( s^2+4\right)-2\left( 2s\right) }{\left( s^2+4\right)^2 } \\
\left( \frac{2}{s^2+4} \right)'=-\frac{4s}{\left(s^2+4\right)^2}\\
\left( \frac{s}{s^2+4} \right)'=\frac{1 \cdot \left( s^2+4\right)-s \cdot 2s }{\left( s^2+4\right)^2 }\\
\left( \frac{s}{s^2+4} \right)'=-\frac{s^2-4}{\left( s^2+4\right)^2 }\\}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{L}\left{t\cos{2t}\right}=\frac{s^2-4}{\left( s^2+4\right)^2 }\\
\mathcal{L}\left{t\sin{2t}\right}=\frac{4s}{\left( s^2+4\right)^2}\\}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Odwrotna transformata Laplace'a
Zaintrygowany zajrzałem do Krysickiego, Włodarskego (t.2 str. 380) i faktycznie nie ma transformaty z \(\displaystyle{ t\cos \omega t}\) (choć jest z \(\displaystyle{ t\sin \omega t}\)).mariuszm pisze: kerajs, no nie wiem czy to jest tablicowa
Drugie podejście: Tablice całek (taka mała książeczka Piłat, Wasilewski) już ją zawierała. Co więcej, jest też:
\(\displaystyle{ \mathcal{L}^{-1}\left( \frac{a^2}{(s^2+a^2)^2} \right)= \frac{1}{2}(\sin at-at\cos at)}\)