Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
tomek12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2016, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: tomek12354 »

Dzień dobry,
potrzebuję pomocy kogoś bardziej doświadczonego i obytego z matematyką. Proszę o pomoc w przykładzie:

\(\displaystyle{ y'y+4x=0}\)

Bardzo proszę o rozwiązanie zadania, abym mógł zrozumieć to co się dzieje w tym przypadku.
Pozdrawiam
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: macik1423 »

\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}y}{ \mbox{d}x }y+4x=0}\)
teraz spróbuj tak poprzenosić składniki żeby po jednej stronie znalazł się \(\displaystyle{ \mbox{d}y}\) i \(\displaystyle{ y}\) a po drugiej \(\displaystyle{ \mbox{d}x}\) i \(\displaystyle{ x}\).
tomek12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2016, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: tomek12354 »

Okej, wyszło mi tak:

\(\displaystyle{ ydy=-4xdx}\)

możesz podpowiedzieć co dalej?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: macik1423 »

Scałkuj obie strony równania.
tomek12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2016, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: tomek12354 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} y ^{2} =-2x ^{2}}\)

To już koniec?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: macik1423 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} y ^{2} =-2x ^{2}+C}\)
Spróbuj z tego wyznaczyć jeszcze \(\displaystyle{ y}\).
tomek12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2016, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: tomek12354 »

\(\displaystyle{ y ^{2} =-4x ^{2} +C}\)

Czy mogę to spierwiastkować?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: macik1423 »

Tak, jedno z plusem drugie z minusem.
tomek12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2016, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: tomek12354 »

\(\displaystyle{ y=-2x}\)

Czy tak?
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: liu »

To jest akurat bardzo nietypowe rozwiązanie tego równania, zdecydowana ich większość nie jest prostymi.
tomek12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2016, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: tomek12354 »

Czy mógłbyś pomóc mi rozwiązać to równanie?
miodzio1988

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: miodzio1988 »

tomek12354 pisze:\(\displaystyle{ y ^{2} =-4x ^{2} +C}\)

Czy mogę to spierwiastkować?
z tego dobrze spierwiastkuj po prostu..
tomek12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2016, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: tomek12354 »

Czyli mam zrobić na liczbach zespolonych? Nie rozumiem jak spierwiastkować coś z minusem bez urojonych.
miodzio1988

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ y^2 =a+b}\)

\(\displaystyle{ a+b>0}\)

Jak wygląda rozwiązanie takiego rownania?
tomek12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2016, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych

Post autor: tomek12354 »

\(\displaystyle{ y= \sqrt{a}+ \sqrt{b}}\)

Tak?
ODPOWIEDZ