metoda Newtona- równanie różniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

metoda Newtona- równanie różniczkowe

Post autor: aGabi94 »

Stosując metodę Newtona rozwiązać nieliniowe równanie rózniczkowe
\(\displaystyle{ -u''(x)+u(x)u'(x)+u(x)^3=e^x, x \in (0,1) ,
u(0)=1, u'(1)=2}\)

Mam wskazówkę, że trzeba zastosować podstawienie \(\displaystyle{ w(t)=u(t)-t-1}\), aby były spełnione warunki \(\displaystyle{ w(0)=0, w(1)=0}\)
ODPOWIEDZ