Równanie 2 stopnia, obliczyć wrońskian na podstawie innego

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
loonatic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 sty 2008, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieruszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 7 razy

Równanie 2 stopnia, obliczyć wrońskian na podstawie innego

Post autor: loonatic »

Niech \(\displaystyle{ \mbox{y}_1}\), \(\displaystyle{ \mbox{y}_2}\) będą dwoma liniowo niezależnymi rozwiązaniami równania: \(\displaystyle{ t\mbox{y}''+2\mbox{y}'+te^t\mbox{y}=0}\).
Wiedząc, że wyznacznik Wrońskiego dla \(\displaystyle{ t=1}\) wynosi \(\displaystyle{ W\left[\mbox{y}_1,\mbox{y}_2\right]\left(1\right)=2}\), oblicz \(\displaystyle{ W\left[\mbox{y}_1,\mbox{y}_2\right]\left(5\right)}\).
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Równanie 2 stopnia, obliczyć wrońskian na podstawie innego

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ W(5)=W(1)e^{-\int\limits_1^5\frac{2}{t}\,dt}=\frac{2}{25}\\}\)
ODPOWIEDZ