Równanie różniczkowe drugiego stopnia niejednorodne

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
R1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 639
Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 19 razy

Równanie różniczkowe drugiego stopnia niejednorodne

Post autor: R1990 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{9} T_{k}^{''} (t) + T_{k} (t) \cdot \frac{1}{ k \pi ^{2} } = a \cos t \pi}\)

Jak takie równanie rozwiązać?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie różniczkowe drugiego stopnia niejednorodne

Post autor: yorgin »

Postać rozwiązania zależy od tego, jaki znak ma parametr \(\displaystyle{ k}\).

A jak rozwiązać? Tak samo, jak każde inne równanie liniowe niejednorodne drugiego rzędu. Najpierw jednorodne, potem przewidywanie.
ODPOWIEDZ