Równania cząstkowe rzędu pierwszego - niezależność całek

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Miroslav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 9 paź 2009, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZ
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 2 razy

Równania cząstkowe rzędu pierwszego - niezależność całek

Post autor: Miroslav »

Mam pytanie. Jak należy sprawdzać niezależność całek pierwszych w równaniach tego typu?
Na przykład mamy równanie

\(\displaystyle{ y\frac{\partial u}{\partial x} + z\frac{\partial u}{\partial z}=0}\) z warunkiem początkowym
\(\displaystyle{ u(1,y,z)=\ln z- \frac{1}{y}}\)
mam całki pierwsze \(\displaystyle{ y=c_1}\) oraz \(\displaystyle{ c_2 = \frac{x}{y} -\ln z}\)
No i tutaj pytanie. Trzeba sprawdzić niezależność różniczkując te całki po x, y, czy może y, z? A może to obojętne?
ODPOWIEDZ