Równanie różniczkowe z kwadratem

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie różniczkowe z kwadratem

Post autor: myther »

Witam, mam do zrobienia takie zadanko, nie za bardzo wiem jak się za nie zabrać. Próbowałem podstawiać za t prawą stronę ale niewiele mi to dało.

\(\displaystyle{ y'+2y=x^{2}-x-1}\)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, o 23:55 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
mateus_cncc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 54 razy

Równanie różniczkowe z kwadratem

Post autor: mateus_cncc »

metoda przewidywań
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie różniczkowe z kwadratem

Post autor: yorgin »

Najpierw równanie jednorodne.

Potem zgaduj rozwiązanie szczególne metodą przewidywań.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie różniczkowe z kwadratem

Post autor: myther »

No to robie sobie z tego \(\displaystyle{ y' =x^{2} -x-1}\) i co dalej? Nie wiem na czym polega metoda przewidywań...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie różniczkowe z kwadratem

Post autor: yorgin »

Jak również nie wiesz, jak wygląda równanie jednorodne. Jego postać

\(\displaystyle{ y'+2y=0}\)

O metodzie przewidywań możesz poczytać w kompendium analizy:

https://www.matematyka.pl/140782.htm
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie różniczkowe z kwadratem

Post autor: myther »

Przeczytałem to kompendium ale nadal nie wiem o co chodzi w tej metodzie przewidywania i jak to zastosować ;/ Czy mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć jak najprościej - jakie po kolei kroki robić w tej metodzie, prosze?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie różniczkowe z kwadratem

Post autor: yorgin »

Krok 1. Jak wygląda rozwiązanie równania jednorodnego? Rozwiązania bazowe i krotności pierwiastków charakterystycznych.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie różniczkowe z kwadratem

Post autor: ares41 »

Alternatywnie można zastosować metodę uzmienniania stałej. Możliwe, że nie mieli jeszcze omówionej metody przewidywań, chociaż jest znacznie prostsza.
ODPOWIEDZ