Równanie do sprawdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 505
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie do sprawdzenia
Witam, mam takie zadanie i moje rozwiązywanie :
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=2xy \cdot y' = \frac{x}{y}+ \frac{y}{x}=2y'}\)
Tak sobie przekształciłem na początek.
Potem zeruje \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i robie dalej:
\(\displaystyle{ ydx=2xydy= \frac{dy}{y}= \frac{2dx}{x}}\)
i mam z tego \(\displaystyle{ y=Ce ^{ \frac{\ln x}{2} }= C \cdot \sqrt{x}}\)
Pochodna: \(\displaystyle{ y'=D \sqrt{x}+C \cdot \frac{1}{2 \sqrt{x} }}\)
Podstawiam i tu zaczyna się problem (podstawiam sobie do tego 1 przekształcenia, które jest właśnie na ten cel).
Mam takie równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x}{C \sqrt{x} }+ \frac{C \sqrt{x} }{x}=2D \sqrt{x} + \frac{C \sqrt{x} }{x}}\)
Wychodzi mi na to, że stała C mi się nie skraca. W czym jest błąd?
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=2xy \cdot y' = \frac{x}{y}+ \frac{y}{x}=2y'}\)
Tak sobie przekształciłem na początek.
Potem zeruje \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i robie dalej:
\(\displaystyle{ ydx=2xydy= \frac{dy}{y}= \frac{2dx}{x}}\)
i mam z tego \(\displaystyle{ y=Ce ^{ \frac{\ln x}{2} }= C \cdot \sqrt{x}}\)
Pochodna: \(\displaystyle{ y'=D \sqrt{x}+C \cdot \frac{1}{2 \sqrt{x} }}\)
Podstawiam i tu zaczyna się problem (podstawiam sobie do tego 1 przekształcenia, które jest właśnie na ten cel).
Mam takie równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x}{C \sqrt{x} }+ \frac{C \sqrt{x} }{x}=2D \sqrt{x} + \frac{C \sqrt{x} }{x}}\)
Wychodzi mi na to, że stała C mi się nie skraca. W czym jest błąd?
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, o 23:56 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie do sprawdzenia
Z tego zapisu wynika, że \(\displaystyle{ 2xyy'=y'}\) oraz wiele innych bzdur.myther pisze:Witam, mam takie zadanie i moje rozwiązywanie :
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=2xy *y' = \frac{x}{y}+ \frac{y}{x}=2y'}\)
Co to znaczy?myther pisze: Potem zeruje \(\displaystyle{ x ^{2}}\)
Pomijając zapis nijak się to ma do wyjściowego równania.myther pisze: \(\displaystyle{ ydx=2xydy= \frac{dy}{y}= \frac{2dx}{x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 505
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie do sprawdzenia
AD1.Co jest złego w moim pierwszym przekształceniu? Dzieliłem przez \(\displaystyle{ xy}\) to \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=2xy *y'}\)
AD2, Nie wiem jak się dokładnie nazywa takie liczenie w każdym razie chodzi mi o to że wybieram zmienną potem zeruję tą część gdzie jej nie ma i liczę dalej pierwszą zmienną, jej pochodną, wstawiam do równania i wyliczam stałą.
AD3. miało być \(\displaystyle{ y^2dx}\) po lewej stronie, dalej jak jest.
AD2, Nie wiem jak się dokładnie nazywa takie liczenie w każdym razie chodzi mi o to że wybieram zmienną potem zeruję tą część gdzie jej nie ma i liczę dalej pierwszą zmienną, jej pochodną, wstawiam do równania i wyliczam stałą.
AD3. miało być \(\displaystyle{ y^2dx}\) po lewej stronie, dalej jak jest.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie do sprawdzenia
To, że wypisujesz ciąg równości, co nie powinno mieć miejsca.myther pisze:AD1.Co jest złego w moim pierwszym przekształceniu? Dzieliłem przez \(\displaystyle{ xy}\) to \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=2xy *y'}\)
A dlaczego można zerować? Mógłbyś napisać, że chodzi Ci o równanie jednorodne. Wtedy nie byłoby problemu.myther pisze: AD2, Nie wiem jak się dokładnie nazywa takie liczenie w każdym razie chodzi mi o to że wybieram zmienną potem zeruję tą część gdzie jej nie ma i liczę dalej pierwszą zmienną, jej pochodną, wstawiam do równania i wyliczam stałą.
Pochodna raczej dobrze nie wygląda. Skąd \(\displaystyle{ D}\)?myther pisze: i mam z tego \(\displaystyle{ y=Ce ^{ \frac{lnx}{2} }= C*\sqrt{x}}\)
Pochodna: \(\displaystyle{ y'=D \sqrt{x}+C* \frac{1}{2 \sqrt{x} }}\)
Poza tym wszystkim skomplikowanym rozwiązaniem - po co na początku dzieliłeś przez \(\displaystyle{ xy}\) by potem nie skorzystać z oczywistego podstawienia \(\displaystyle{ u=\frac{y}{x}}\)?
P.S. Gwiazdka to nie jest symbol mnożenia. Jest nim kropka
cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 505
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie do sprawdzenia
Ok to licze tak :
\(\displaystyle{ u= \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ y=ux}\)
Pochodna
\(\displaystyle{ y'=2u'+2x}\)
i równanie \(\displaystyle{ u+u^{-1}=2u'+2x}\)?
\(\displaystyle{ u= \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ y=ux}\)
Pochodna
\(\displaystyle{ y'=2u'+2x}\)
i równanie \(\displaystyle{ u+u^{-1}=2u'+2x}\)?