Równania różniczkowe teoria.

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Równania różniczkowe teoria.

Post autor: rolnik41 »

Z krysickiego :
Równanie różniczkowe typu \(\displaystyle{ F(y,y',y'')=0}\) tzn równanie różniczkowe rzędu drugiego, w którym x nie wysstępuje w sposób wyraźny, rozwiązujemy przez podstawienie:
\(\displaystyle{ y'=u(y)}\),
tzn traktując pochodną\(\displaystyle{ y'}\)jak funkcję zmiennej y. Wówczas jest \(\displaystyle{ y''= \frac{du}{dx}= \frac{du}{dy} \cdot \frac{dy}{dx}= \frac{du}{dy}u(y)}\)


Moje wątpliwości budzi ostatnia linijka. Czy moża sobie pozwolić na takie przekształcenie? Rozumiem że równość zachodzi bo dy można skrócić ale mnie uczono że to jest nierozerwalny symbol pochodnej i nie można wykonywać takich operacji... \(\displaystyle{ \frac{du}{dx}= \frac{du}{dy} \cdot \frac{dy}{dx}}\)

Drugie pytanie:
Co to znaczy że równanie różniczkowe jest jednorodne względem czegoś np\(\displaystyle{ y,y',y''}\)?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Równania różniczkowe teoria.

Post autor: luka52 »

A jak się liczy pochodną funkcji \(\displaystyle{ \frac{\dd}{\dd x} u(y(x))}\) ?
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Równania różniczkowe teoria.

Post autor: rolnik41 »

A no tak pochodna funkcji złożonej... Na drugie pytanie też jest taka prosta odpowiedź?
ODPOWIEDZ