równanie różniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
br70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 cze 2012, o 10:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

równanie różniczkowe

Post autor: br70 »

\(\displaystyle{ y''= \frac{1}{1+x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ p'=\frac{1}{1+x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \int dp= \int \frac{dx}{1+x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ p=\arctan x+C}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\arctan x+C}\)
\(\displaystyle{ y= \int \arctan x dx+ \int C dx}\)

czy do tej pory jest ok? pomóżcie mi to scałkwoać... \(\displaystyle{ y= \int \arctan x dx}\)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2012, o 19:44 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

równanie różniczkowe

Post autor: aalmond »

przez części
ODPOWIEDZ