równanie rzędu II i iloczyn szeregów

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

równanie rzędu II i iloczyn szeregów

Post autor: kkk »

Witam!
Mam rozwiązać równanie rzędu II:
\(\displaystyle{ x'' + e^{-t}x' + x = t^2}\)
metodą szeregów potęgowych.

I dochodzę do momentu, w którym nie wiem jak to obliczyć:
\(\displaystyle{ e^{-t}x' = e^{-t} * \sum_{n=1}^{\infty} a_{n}n t^{n-1} = ( \sum_{n=0}^{\infty} \frac{(-1)^{n}}{n!} t^{n} ) * ( \sum_{n=0}^{\infty} a_{n+1} (n+1) t^{n} )}\)

I co dalej? Jak to sensownie rozpisać?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

równanie rzędu II i iloczyn szeregów

Post autor: luka52 »

-> iloczyn Cauchy'ego szeregów
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

równanie rzędu II i iloczyn szeregów

Post autor: kkk »

Ok, z tym że właśnie nie wiem jak go ruszyć. Wzór niby widziałem, ale jak podstawiam i liczę to nie mogę dojść do jakiejś sensownej formy...
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

równanie rzędu II i iloczyn szeregów

Post autor: luka52 »

Wiele się uprościć nie da - w końcu szereg na \(\displaystyle{ x'}\) jest dość ogólny. Stąd współczynniki przy kolejnych potęgach \(\displaystyle{ t}\) w iloczynie tych dwóch szeregów będą pewnymi sumami. Jedyna nadzieja, że ostatecznie wyjdzie z tego jakaś sensowna rekurencja.
ODPOWIEDZ