problem z rozwiązaniem równania różniczkowego

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Slonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 cze 2012, o 12:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

problem z rozwiązaniem równania różniczkowego

Post autor: Slonik »

\(\displaystyle{ \frac{y'}{y} - \frac{y}{x} =7}\)
Ostatnio zmieniony 3 cze 2012, o 12:35 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

problem z rozwiązaniem równania różniczkowego

Post autor: kkk »

Da się z tego zrobić równanie liniowe.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

problem z rozwiązaniem równania różniczkowego

Post autor: »

To równanie Bernoulliego, podstaw \(\displaystyle{ u=\frac 1y}\).

Q.
ODPOWIEDZ