Obliczyć takie równanie różniczkowe:
\(\displaystyle{ 2x ^{2}y'=y}\)
Mi wychodzi, ze :
\(\displaystyle{ ln\left| y\right|= -\frac{1}{2x} +C}\)
\(\displaystyle{ y=e ^{- \frac{1}{2x} }+C}\)
Lecz nie wydaje mi sie by to byla prawidłowa odpowiedz, czy zrobiłam błąd przy wyznaczeniu "y" ?
Równania różniczkowe
- hollylenka
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 5 lis 2011, o 17:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Równania różniczkowe
Chyba jest mały błąd. Mianowicie mamy:
\(\displaystyle{ ln\left| y\right|= -\frac{1}{2x} +C , \ \ \ \ C \in R \\
|y|=e^{-\frac{1}{2x} +C}=e^C*e^{-\frac{1}{2x}}=C'* e^{-\frac{1}{2x}} , \ \ \ \ C' \in R_+}\)
\(\displaystyle{ ln\left| y\right|= -\frac{1}{2x} +C , \ \ \ \ C \in R \\
|y|=e^{-\frac{1}{2x} +C}=e^C*e^{-\frac{1}{2x}}=C'* e^{-\frac{1}{2x}} , \ \ \ \ C' \in R_+}\)