Układ równań różniczkowych

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

Układ równań różniczkowych

Post autor: józef92 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x'(t)=rx(t)-sy(t)x(t) \\ y'(t)=esx(t)y(t)-my(t) \end{cases}}\)

s,r,m - stałe

Rozwiązałem każde równanie metodą rozdzielnych zmiennych i otrzymałem:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\exp(ry-sy) \\ y=\frac{\sqrt{2}\cdot \sqrt{\ln(esx-m)}}{\sqrt{es}} \end{cases}}\)

Proszę o sprawdzenie
miodzio1988

Układ równań różniczkowych

Post autor: miodzio1988 »

Wstaw i zobacz czy dane równości się zgadzają
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

Układ równań różniczkowych

Post autor: józef92 »

Chyba się nie zgadzają, robiłem tak że najpierw zrobiłem pierwsze równanie, potem drugie i zapisałem w takiej alternatywie nie wiem co mogłem zrobić źle, one są raczej proste..
miodzio1988

Układ równań różniczkowych

Post autor: miodzio1988 »

jak to chyba się nie zgadzają? Wstaw i zobacz
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

Układ równań różniczkowych

Post autor: józef92 »

w wolframie nie wychodzi mi tożsamość.... albo pewnie coś przegapiam...
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

Układ równań różniczkowych

Post autor: dexter90 »

Nie rozprawiaj się nad analitycznym rozwiązaniem, tylko ugryź to numerycznie. Z tego co testowałem najszybciej zbieżna jest metoda Rungego Kuttego, a jeśli wyda Ci się ona zbyt trudna to metoda Eulera. Interpretacje znajdziesz na google. Punkty równowagi będą zależeć od \(\displaystyle{ x(0)}\) oraz \(\displaystyle{ y(0)}\).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ