Punkty równowagi

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Punkty równowagi

Post autor: matshadow »

Wyznaczyc punkty równowagi układu Lorenza, który jest systemem dynamicznym opisanym
nastepujacymi równaniami:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \dot{x_1}=sx_2-sx_1 \\ \dot{x_2}=rx_1-x_2-x_1x_3\\ \dot{x_3} = x_1x_2-qx_3\end{cases}}\)

Proszę o wskazówki do rozwiązania, wiem że trzeba przyrównywać do zera prawe strony, ale wychodzą mi dziwne rzeczy (np co się dzieje dla s=0?)
ODPOWIEDZ