Witam prosilbym o pomoc w 2 zadanich testowych na ktore nalezy odpowiedziec tylko TAK lub NIE.
1.O funkcji \(\displaystyle{ f}\) załóżmy, że jest ciągła w zbiorze \(\displaystyle{ R}\) oraz \(\displaystyle{ f(0)=0}\). Określmy dla wszystkich \(\displaystyle{ x\in R}\) funkcję górnej granicy całkowania nastepujaco: \(\displaystyle{ \Phi(x)=\int_{0}^{x}f(t)dt}\). Wtedy napewno:
a)\(\displaystyle{ \Phi'(0)=0}\)
b)\(\displaystyle{ f(1)=\Phi(1)}\)
c)Funkcja \(\displaystyle{ \Phi}\) jest pierwotna funkcji \(\displaystyle{ f}\).
2.O funkcji \(\displaystyle{ f}\) załóżmy, że jest różniczkowalna w zbiorze R i określmy dla wszystkich \(\displaystyle{ x\in R}\) funkcję górnej granicy całkowania nastepujaco: \(\displaystyle{ \Phi(x)=\int_{0}^{x}f(t)dt}\). Prawdziwe są zdania:
a)\(\displaystyle{ \Phi}\) jest funkcja dwukrotnie rozniczkowalna
b)\(\displaystyle{ \Phi'(1)=f(1)}\)
c)Funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest pierwotna funkcji \(\displaystyle{ \Phi}\)
Do administracji: mam nadzieje ze teraz juz dobrze poprawilem Latex'a.
Całka niewlasciwa- pytania testowe
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Całka niewlasciwa- pytania testowe
Potrzebny jest tutaj jeden wzór, ile wynosi
\(\displaystyle{ \left(\int_{0}^{x}f(t)dt\right)'=\ldots}\)
\(\displaystyle{ \left(\int_{0}^{x}f(t)dt\right)'=\ldots}\)