Mam kilka równań różniczkowych, na razie chodzi mi tylko o rozpoznanie typów tych równań, bo nie jestem pewien co do samej identyfikacji, czasami nie mam pojęcia jaki to typ i jak go rozróżnić.
\(\displaystyle{ a) \ y'+ \frac{y}{ \sin^{2}x }= \ln^{2}x \cdot e^{\ctg x} \\
b) \ xy'-y=x\cdot \tg \frac{y}{x} \\
c) \ y'= \frac{y+1}{\sin x} \ \ y\left( \frac{\pi}{2} \right)=1 \\
d) \ x^{3}y'-2xy=y^{3} \\
e) \ \tg y'=x \\
f) \ e^{y}\mbox{d}x+(x \cdot e^{y}-2y)\mbox{d}y=0 \\
g) \ \left( \frac{y}{ x^{2}+y^{2} } -1 \right)\mbox{d}x- \frac{x}{ x^{2}+y^{2}}\mbox{d}y=0 \\
h) \ 2xy'y''=\left( y'^{2} \right)-1 \\
i) \ y''+6y'+5y=e^{-x}}\)
Oto moje przypuszczenia:
a) o zmiennych rozdzielonych
b) RR Jednorodne
c) o zm. rozdzielonych
d) Bernoulliego
e) o zm. rozdzielonych
f) o zm. rozdzielonych
g) zupełne
h) RR Liniowe rzędu 2-ego
i) RR rzędu 2-ego o stałych współczynnikach
Równania różniczkowe - rozpoznanie typów
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 20 maja 2011, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Równania różniczkowe - rozpoznanie typów
Ostatnio zmieniony 24 sie 2011, o 18:22 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 9 sie 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 10 razy
Równania różniczkowe - rozpoznanie typów
a) Równanie różniczkowe liniowe niejednorodne:
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}y }{ \mbox{d}x } + p(x)y = q(x)}\)
b) Równanie różniczkowe postaci \(\displaystyle{ y' = f \left( \frac{y}{x} \right)}\)
c) Równanie różniczkowe liniowe o zmiennych rozdzielonych (z warunkiem początkowym)
d) Równanie Bernouliego
e) Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
f) Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
g) Równanie różniczkowe zupełne
h) Równanie różniczkowe II rzędu
i) Równanie różniczkowe II rzędu niejednorodne o stałych współczynnikach
O pomoc w rozwiązaniu śmiało pisz... Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}y }{ \mbox{d}x } + p(x)y = q(x)}\)
b) Równanie różniczkowe postaci \(\displaystyle{ y' = f \left( \frac{y}{x} \right)}\)
c) Równanie różniczkowe liniowe o zmiennych rozdzielonych (z warunkiem początkowym)
d) Równanie Bernouliego
e) Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
f) Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
g) Równanie różniczkowe zupełne
h) Równanie różniczkowe II rzędu
i) Równanie różniczkowe II rzędu niejednorodne o stałych współczynnikach
O pomoc w rozwiązaniu śmiało pisz... Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 20 maja 2011, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Równania różniczkowe - rozpoznanie typów
A przykład \(\displaystyle{ f}\) to nie jest może RR Zupełne? Bo nijak tu nie widze rozdzielenia tych zmiennych
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 9 sie 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 10 razy
Równania różniczkowe - rozpoznanie typów
Powiem szczerze, że nie sprawdzałem, czy to równanie da się rozwiązać schematami równań różniczkowych zupełnych, natomiast udało mi się to równanie sprowadzić do równania różniczkowego liniowego niejednorodnego I rzędu, jednak jest pewien problem, gdyż wyznaczyłem drugą zmienną równania:A przykład \(\displaystyle{ f}\) to nie jest może RR Zupełne? Bo nijak tu nie widze rozdzielenia tych zmiennych
\(\displaystyle{ x(y) = e ^{-y} \left( y ^{2} + C _{1} \right)}\)
.. i jak widać nie da się stąd wyznaczyć pierwszej zmiennej \(\displaystyle{ y(x)}\), dlatego wnioskuje, że masz racje gilus0022 pisząc, że jest to równanie różniczkowe zupełne...
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 2 sie 2011, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Pysznica
- Podziękował: 3 razy
Równania różniczkowe - rozpoznanie typów
przyklad f raczej nie jest równaniem zupełnym bo część równania przy dy jest ze znakiem dodatnim