Dziwna stała C
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 14:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nibylandia
- Podziękował: 2 razy
Dziwna stała C
W podręczniku znalazłam takie równanie: \(\displaystyle{ \frac{dx}{x} = 2dt}\), skąd \(\displaystyle{ \ln \frac{x}{C} = 2t}\). Nie rozumiem dlaczego stala C pojawia sie w mianowniku pod logarytmem zamiast być dodana do całości (czyli: \(\displaystyle{ \ln x + C = 2t}\) ). Mógłby ktoś wyjaśnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dziwna stała C
W równości
\(\displaystyle{ \ln x +C=2t}\)
możemy dla wygody zamiast \(\displaystyle{ C}\) napisać \(\displaystyle{ \ln C}\) (bo to równie dowolna stała), a stąd otrzymamy podaną postać.
Q.
\(\displaystyle{ \ln x +C=2t}\)
możemy dla wygody zamiast \(\displaystyle{ C}\) napisać \(\displaystyle{ \ln C}\) (bo to równie dowolna stała), a stąd otrzymamy podaną postać.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 14:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nibylandia
- Podziękował: 2 razy